What’s Your Nature?

Weaving ideas and perspectives

In de zomer van 2014 ontmoetten we elkaar. Samen met een enthousiaste groep jongeren maakten we een documentaire over het doel van onderwijs. In het najaar van 2015 werd de film gelanceerd en bekroond tot dé onderwijsfilm van dat jaar. Sindsdien zijn we in contact gebleven, soms ‘gewoon’ voor camerawerk voor andere projecten, soms om samen verdieping te zoeken rondom de thema’s die ons verbinden en die zonder uitzondering raken aan de vraag: ‘What’s your nature?

 

Want wat gebeurt er als je vanuit je ware natuur keuzes maakt en richting kiest? Wat is dan de werkelijkheid die wil ontstaan? Is het vergelijkbaar met het geschetste toekomstbeeld zoals we dat nu kennen? Of zal het een heel andere nog onbekende uitkomst zijn als we vanuit een dieperliggend bewustzijn de wereld tegemoet gaan?

 

Nieuwsgierig naar de kracht die uitgaat van ieders her-innering, van verrassende inzichten en authentieke inspiratie, van de dynamiek en wisselwerking onderling, willen we ruimte maken voor een nieuwe toekomst die wil ontstaan vanuit een diepe en heldere verbinding met alles wat er is, in en om je heen.

 

Los van elkaar, elk op ons eigen terrein maar vanuit hetzelfde gedachtegoed, hebben we de afgelopen tijd leiderschapstrajecten ontwikkeld waarin deze thema’s en vraagstukken centraal staan. Nu bundelen we krachten, inzichten, ideeën en succesvolle elementen tot een geheel nieuw ontwerp – What’s Your Nature?

Xander Beks

De ontdekking van zijn ware natuur was voor Xander essentieel om met plezier, effectief en waardevol bezig te zijn. Dit heeft hem geïnspireerd om I4NATURE op te richten en daarmee de potentie van een nieuwe generatie te ontsluiten voor belangrijke natuurlijke uitdagingen. Vanuit die achtergrond heeft hij leiderschapstrajecten ontwikkeld en begeleid, in eerste instantie binnen het domein van de overheid, later ook vanuit andere invalshoeken. De trajecten omvatten verschillende perspectieven op leiderschap, waarbij hij kennis en ervaring inbrengt vanuit bijvoorbeeld defensie, topsport en systemisch werk. Een van zijn recente trajecten is De Oogst van Overmorgen, grotendeels geënt op Theory U van Otto Scharmer, gecombineerd met elementen geïnspireerd op het gedachtegoed van Het Motivatiekompas van Anton Philips en Sir Ken Robinson’s Out of our Minds.

 

“Inlevingsvermogen en het zien van paden voor ontwikkeling is vanzelfsprekend voor mij. Op die manier creëer ik de voedingsbodem voor de groei van mensen en organisaties. Ik ben me ervan bewust geworden dat dit mijn natuurlijke kwaliteiten zijn. Kwaliteiten die niet in de standaard portfolio van opleidingen zitten, maar waarmee ik het juiste effect kan bereiken. Iets wat ik relevanter vind dan ooit, gezien de transitie- en transformatieopgaven waar organisaties en professionals nu voor staan, relevanter dan ooit voor de vorming van de leiders van nu – je eigen weg gaan, in verbinding met je ware ik, daarop leren vertrouwen en drempels durven nemen die je onderweg tegenkomt. Dat zorgt voor de bloei van mensen en van organisaties. Bijdragen aan dat proces is wat mij energie geeft.”

Nanda Carstens

Nanda was medeoprichter van Operation Education, ‘enabling educational leaders to lead the change’, een beweging van systeemgericht onderwijs naar mensgericht onderwijs. Ze schreef Het Onderwijsvragenboek en ontwierp een intensief en persoonlijk leiderschapstraject voor leiders in onderwijs dat is gebaseerd op Theory U van Otto Scharmer, The Hero’s Journey van Joseph Campbell en het werk van Carl Jung. Vanuit dit gedachtegoed organiseert ze BING Retreats met Mirjam Leslie-Pringle, ’traveling into true being’, voor een onuitwisbare her-innering, naast haar werk als coach voor persoonlijk leiderschap én het nieuwe traject What’s Your Nature?

 

“Autonoom en autodidact – de kennis of kunde van het zelf én zelf kennis en kunde opdoen – zijn begrippen die mij kenmerken. Mijn kracht en motivatie ligt in het analyseren, structuren, doorgronden en doorzien van complexe, al dan niet persoonlijke processen en ontwikkelingen, in het leren en ontdekken van nieuwe ideeën, perspectieven en concepten en in het delen van mijn inzichten die daaruit voortkomen. Telkens vanuit mijn wens mijzelf en de ander meer en meer in verbinding te brengen met wie we werkelijk zijn en bij te dragen aan een authentieke en krachtige uiting van ons ware zelf.”